Najnowsze komentarze

    Z branży

    • Z ekonomią za pan bratZ ekonomią za pan brat
      Ekonomia to nie jest wiedzą tajemną dostępną tylko dla wybitnych umysłów, jak sądzą niektórzy. Ta dziedzina nauki to bowiem to nic innego jak umiejętność zarządzania zasobami dostępnymi człowiekowi. Zarówno zasobami …
    • Cło jako źródło dochodów państwaCło jako źródło dochodów państwa
      Głównym źródłem dochodów państwa są podatki. Jednak oprócz tego do budżetu wpływają również pieniądze z cła. Jest to opłata nakłada na towary przemieszczanie przez granicę. Zazwyczaj cło obejmuje towary importowane, …
    • Różnorodne światowej waluty spotykane na całym globie ziemskimRóżnorodne światowej waluty spotykane na całym globie ziemskim
      Wszystkim znane są bowiem takie jednostki monetarne jak na przykład euro, dolar, polski złoty, norweska czy duńska korona, funt, frank szwajcarski, lir turecki, funt egipski, meksykańskie peso, rosyjski rubel czy …

    Strony

    Artykuły spożywcze a inflacja

    Od początku roku 2011 drożeją towary spożywcze, co coraz bardziej napędza inflację. Przewiduje się, że podwyżka cen żywności pozostanie szybszy od generalnego wskaźnika cen. Niemniej jednak owe tempo wzrostu inflacji w drugiej połowie roku powinno już stać się wolniejsze, niż to miało miejsce w pierwszym półroczu. To ma istotne znaczenie, ponieważ dynamizm cen artykułów żywnościowych wpływa w znaczny sposób na ogólny wskaźnik inflacji. To wynika stąd, że produkty żywnościowe oznaczają praktycznie jedną czwartą koszyka inflacyjnego. Wobec tego podwyżka cen żywności stała się jednym z powodów aktualnego nieprzewidzianego przyśpieszenia inflacji. W najbliższym czasie na skalę zmian cen w znaczniej mierze wpłyną tegoroczne zbiory. Na tę chwilę przewiduje się, że powinny okazać się lepsze niż te w poprzednim roku. Jako że słabe plony w głównym stopniu doprowadziły do znacznych podwyżek cen oraz skutkiem tego do wzrostu podatku VAT na żywność. I właśnie to wszystko konsumenci odczuwają na własnej kieszeni.

    Comments are closed.